Ubytování

Stravovací návyky dnešních dětí

 

  
Narozené dítě je jako nepopsaný list papíru. V prvních letech svého života intenzivně vnímá podněty z okolního prostředí a podvědomě přebírá názory postoje, které vidí kolem sebe. To samozřejmě platí i pro oblast stravování. Pokud například maminka nejí špenát, žampióny, teplou zeleninu nebo ryby, tudíž je ani nezařazuje do domácího jídelníčku, setkává se dítě s těmito pokrmy až v předškolním zařízení nebo na základní škole. A tak mnohé děti ochutnají poprvé až ve školní jídelně luštěniny, zeleninová jídla nebo mořskou rybu. Úkolem dobré školní jídelny je pak neodradit tyto děti od dosud neznámých jídel a nenutit je za každou cenu překonávat obavu z neznámého. Ideální je nechat na jejich zvědavosti a snaze napodobit kamarády individuální výběr z širší nabídky, která bude vedle novinek nabízet i známou jistotu.
 
Stravovací stereotypy v dnešních mladých rodinách odpovídají zrychlenému životnímu stylu, který domácímu vaření bohužel příliš nepřeje. Řetězce potravinářských obchodů vycházejí nové poptávce vstříc a nabízejí celou řadu předpřipravených či zcela hotových jídel, ať už jde o polévky ze sáčku, mražené potraviny nebo polotovary. Tím se soudobý trend rychlého a nenáročného stravování ještě prohlubuje. Složení těchto polotovarů s ohledem na konzervanty, barviva, dochucovadla a různá další aditiva navíc většina rodičů nezkoumá.
 
V září loňského roku byl proveden průzkum mezi žáky 3. třídy základní školy, jaká jídla jsou zařazována k večeři v jejich rodinách. Z teplých jídel vedla těstovinová jídla, pizza, kuřecí plátek, párek (ten často i neohřátý), často i polévka ze sáčku. Ze studených to bylo pečivo se šunkou nebo salámem. O víkendech pak vítězí řízky, pečená kuřata, smažený sýr a hranolky nebo špagety doplněné kečupem. Vrcholem tzv. zdravé výživy je ovšem návštěva restaurace řetězce rychlého občerstvení spojená s dárkem pro dítě. S tradičními českými jídly se pak školáci setkávají jen občas především u babiček. Není proto překvapením, že jídla, která konzumují běžně s rodiči, děti očekávají i od školních jídelen. Odpovědnost za jejich zdravou výživu, alespoň co se nejdůležitějšího jídla dne – oběda - týče, pak tedy nutně přechází na školu. Přestože všichni cítíme, že by tornu tak být nemělo, nezbývá škole než tuto svou odpovědnost přijmout a postavit se alespoň na své půdě trendu nezdravého stravování, jehož prioritou je rychlost a nenáročnost, a poskytnout dětem hodnotnou a pestrou stravu.
 
Dobrá škola by měla být pro své žáky zdrojem získání nových informací, znalostí a dovedností a zároveň by měla spoluvytvářet budoucí životní postoje mladé generace. Dobrá jídelna by tedy měla být místem, kde budou mít děti možnost poznat široký sortiment pokrmů v nejrůznějších úpravách a kde jim budou nenásilně vštípeny základy zdravého stravování. Proto je důležité, aby jídelní lístky vycházely nejen z doporučeného spotřebního koše, ale zároveň respektovaly skutečnost, že naše děti jedí a budou jíst jinak a něco jiného, než jsme jedli my v jejich letech, a že mají jiné zvyklosti rodin a tudíž i jiné požadavky na složení jídelníčku. Zajímavými a chutnými úpravami masitých i bezmasých jídel máme jedinečnou možnost rozvíjet jejich chuťové zkušenosti tak, aby se pro ně staly základem racionálních stravovacích návyků v dospělosti. Těch stravovacích návyků, které pak budou předávat dále svým dětem.

Na vzorku 50 školních restaurací jsme sledovali oblilenost jednotlivých pokrmů a došli jsme k těmto zajímavým údajům:

Není neobvyklé, že v rodině se „otáčí‘ stále stejná nabídka tří až pěti jídel, která má tatínek nejraději. Děti si pozvolna navykají na stereotyp omezené nabídky, nehledají jiné možnosti, považují tradiční nedělní smažený sýr za povinný stravovací standard a tyto návyky si sebou nesou do dalšího života. Je nelehkým úkolem stravovací společnosti, která provozuje školní jídelnu, aby vymanila děti z této železné košile návyku a nabídla jirn širší repertoár chutí. Odpovědná společnost, která má široký sortiment receptur, může dosáhnout toho, po čem volají lékaři, pedagogové a odborníci na zdravou výživu: děti se časem nespokojí s omezeným výběrem a vyrůstají z nich uvědomělí strávníci. Zvláště děvčata v pubertě začínají vyhledávat „trendová“ nízkokalorická jídla, o kterých si čtou v dívčích lifestylových časopisech. Začínají se zajímat o kvalitu jídel, hledají zajímavé recepty a nebojí se experimentovat. Díky televizním pořadům, specializovaným časopisům a široké publicistické osvětě se pak dokážou vymanit z rodinných návyků a jít cestou zdravé výživy. - zdroj Eurest

5 šampinů (nejoblíbenější jídla)                                                         
Rajská omáčka
Krupicová kaše
Smažený sýr 
Žemlovka
Pečené kuře s bramborem

5 outsiderů (nejméně oblíbená jídla)
Dršťková polévka
Ryba s bramborovou kaší
Maso s kapustou
Tučná masa
Sýrová omáčka

Doporučujeme navštívit

Úžasné 10.0 / 10
Úžasné 10.0 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist