Ubytování

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL OUTDOOROVÝCH FILMŮ

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL OUTDOOROVÝCH FILMŮ

Mezinárodní festival outdoorových filmů je jejich přehlídkou na nejrůznějších místech naší vlasti spojenou se soutěží. Festival už slaví své 13. narozeniny a za tu dobu si vybudoval významné místo. Stal se vlastně největší podobnou akcí nejen u nás, ale také ve světě. Vždyť jen v minulém roce přehlídka filmů navštívila 40 českých a slovenských měst, a dokonce ji bylo možné vidět také v Rusku.

První ročník festivalu se konal ve 3 našich městech a postupně se každý rok přidávala další. Podobně, jako se rozrůstala účastnická města, se zvyšovala také návštěvnost.

Festival v roce 2003 založila cestovní kancelář Turistika a Hory s.r.o., která jej pořádala a produkovala. O 7 let později byla založena nová společnost Outdoor Films s.r.o., která se na pořádání festivalu zaměřila. A díky spolupráci se spolupořadateli v jednotlivých návštěvnických městech se podařilo vytvořit rozsáhlý projekt. Ten dokonce v roce 2007, 2008 a 2009 získal ocenění Nejlepší podnikatel ČR.

Co se týká míst, kde se filmy odehrávají, jedná se o nejrůznější kouty naší planety. Snahou práce filmařů je přiblížit návštěvníkům místní poměry a život, ukázat jejich kulturu a zvyky. Často ukazují i místa, která běžný člověk jen těžko navštíví.

Filmy uváděné na festivalu

Festivalu se účastní filmy zaměřené na outdoor a život spojený s ním, vidět je možné filmy dobrodružné, dokonce i extrémní či s trochou adrenalinu, chybět nesmějí ani cestopisy.

Svůj film může na festival přihlásit téměř kdokoli. Účastní se jej nejen čeští a slovenští autoři, ale také zahraniční, tvorbu představují také různá filmová studia nebo národní televize, a to včetně těch soukromých. A ne všichni jsou profesionálové, své filmy představují také amatéři.

Výhodou tohoto festivalu je skutečnost, že všechny uváděné filmy ukazují realitu. To, co divák vidí, je skutečné, nic není hrané. Určité momenty ve filmech jsou často dokonce neopakovatelné.

Filmy jsou na festivalu pro účely soutěže rozděleny do 4 kategorií (5. kategorie je nesoutěžní):

  1. dobrodružný a extrémní sportovní film

  2. horolezecký a horský film

  3. dobrodružný vodní sportovní film

  4. cestopisný film

  5. nesoutěžní film – film bez nároku na získání ceny

Kdo se festivalu účastní, koho tady můžete potkat

Za dobu své existence se podařilo získat celou řadu významných osobností, které festivalu poskytli svoji záštitu a také bylo získáno mnoho zajímavých a důležitých mediálních partnerů.

Celý festival je pořádán také za účasti celé řady známých osobnosti, jakou jsou režiséři, producenti, filmaři, a to z celé řady zemí světa. Kromě nich zde můžete potkat zajímavé osobnosti z prostředí sportu, kultury nebo politiky.

Snahou pořadatelů festivalu je zajistit, aby každý ročník festivalu měl alespoň jednoho čestného hosta. Tím letošním je jeden z nejvýznamnějších představitelů československého horolezectví 20. století Jan Červinka. Ten byl mezi roky 1950 a 1961 členem prvního reprezentačního družstva a účastnil se prvních národních horolezeckých expedic. Je také nadšený fotograf, což využil při svých výpravách. Za svého života obdržel vyznamenání Zasloužilý mistr sportu. Po celý svůj život se aktivně věnoval sportu, zejména pak horolezectví, snažil se pro něj udělat maximum. Proto se mu také dostalo titulu Čestný člen horolezeckého svazu.

Letošní ročník festivalu

Festival pořádaný v tomto roce se koná v termínu 9.10. - 12.12. 2015.

Počet filmů, které se na letošním ročníku festivalu představí, je 102, a to ve všech kategoriích. Pouze 7 z nich je nesoutěžních. Bude tedy velmi zajímavé sledovat klání v jednotlivých skupinách filmů s cílem najít vítěze.

Co se týká států, k vidění jsou filmy z produkce celé řady zemí. Kromě ČR a SR je to například USA, Kanada, Francie, Velká Británie, Austrálie, Rakousko, Itálie, Argentina, Belgie, Brazílie, Španělsko, Libanon a další.

Z celkem 102 filmů je z české produkce téměř polovina, což je úžasné číslo. Teď si jen můžeme přát, aby se některému z nich podařilo získat ocenění ve své kategorii.

Kromě představení jednotlivých filmů se mohou návštěvníci festivalu těšit také na další doprovodný program, kterým jsou například různé přednášky, besedy, výstavy, koncerty nebo doprovodná sportovní zábava. Díky tomu se návštěvníci mohou buď dobře pobavit nebo dovědět mnoho zajímavého, nebo třeba i užitečného pro jejich možné cesty.

Hlavním doprovodným programem je retrospektivní výstava horské a horolezecké výtvarné fotografie pod názvem „Mezi nebem a zemí“. Ta je pořádána k příležitosti 50. výročí první oficiální československé horolezecké expedice, která vedla do asijských velehor.

Rádi také potvrzujeme, že se návštěvníci mohou těšit na úžasné fotografie z rukou našich nejlepších horolezců. Představena tady budou fotografická díla pocházející z let 1930 až 2015. Velká část prezentovaných fotografií byla vytvořena v prostředí, které je, troufáme si tvrdit, pro většinu z nás nedostupné. Často totiž vznikaly na hranici mezi životem a smrtí.

Spolupráce s Regio Jet

Velmi dobrým nápadem bylo dohodnutí spolupráce se společností Student Agency. Jedním z festivalových míst se totiž letos poprvé stanou také vlaky Regio Jet. V termínu, kdy se festival koná, budou mít cestující těchto vlaků možnost shlédnout některé vybrané festivalové filmy.

Jestliže máte v plánu festival navštívit, věříme, že z představených filmů budete nadšeni, ať už uvidíte jakýkoli. A festivalu přejeme hodně sil do dalších ročníků a ještě více spokojených diváků.

Doporučujeme navštívit

Úžasné 10.0 / 10
Vynikající 9.6 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist