Ubytování

Českosaské Švýcarsko - místní tradice, regionální speciality a gastronomie

Českosaské Švýcarsko - místní tradice, regionální speciality a gastronomie

Českosaské Švýcarsko, to jsou krásné skalní útvary, vyhlídky, zajímavé stezky, nezapomenutelné soutěsky a krásná divoká příroda. Jsou to ale také tradice, kulturní památky a gastronomie, které tento kraj dotvářejí a dokreslují. Pojďme se teď podívat na to zajímavé, co tento kraj charakterizuje a nemá to mnoho společného s přírodními krásami.

 

Podstávkový dům

Českosaské Švýcarsko, to jsou to také výrazné stopy lidského osídlování. Na spoustě míst můžete narazit na překrásnou lidovou architekturu, větší nebo menší domečky, které tady po dlouhou dobu vyrůstaly a tak nějak srůstaly se skalami a lesy. I pro toto je tento kraj jedinečný.

A dokonce tady můžete vidět něco, co jinde ve světě nemůžete. Jsou to tzv. podstávkové domy, což je spojení slovanské roubené a německé hrázděné konstrukce. Celkově je konstrukce těchto domů jedinečná, ale pro návštěvníka, který tento kraj navštíví, je většinou důležité to, že jsou prostě nádherné a že dotvářejí ráz tohoto kraje. Vidět je můžete například v Janově nebo ve Vysoké Lípě, na německém území například v Hinterhermsdorfu. Ale k vidění jsou téměř v každé vesnici.

Skvělý místní sýr

Když se při své dovolené nebo prodlouženém víkendu budete toulat po Českosaském Švýcarsku, doufáme, že vás vaše kroky zavedou do Varnsdorfu. Svou provozovnu tady totiž má firma Milko, která se proslavila výrobou skvělých sýrů. Historie této mlékárny se začala psát už v roce 1943 a za tu dlouhou dobu si prožila časy dobré i horší.

Pravda je, že sýry tady vyrobené chutnají tak nějak trochu jinak, tak nějak nezvykle. Ale jsou skvělé. Je to tím, že jsou vyrobeny z poctivých surovin, často v bio kvalitě a výroba probíhá převážně ručně. Sýry se vyrábějí z mléka od místních stád, často podle prastaré receptury. Kromě toho dělají i výrobky kozí, také z mléka z vlastního stáda.

Pochutnat si můžete na skvělých korbáčcích nebo pařeném sýru. Pro děti jsou doporučované sýry se sníženým obsahem soli. A tímto nabídka rozhodně nekončí. Odměnou vynikající kvalitě je skutečnost, že za výrobu získali certifikát Regionální výrobek Českého Švýcarska.

Cukrárna Františka Dlaska

Další vynikající regionální potravinou, na kterou se rozhodně vyplatí zastavit, jsou cukrářské pochoutky z výroby pana Františka Dlaska. Jeho touha po cukrárně se rodila už od dětského věku a pro jeho velkou radost se vyplnila. Jeho podnik najdete v centru Varnsforfu.

František Dlask se rozhodl, že své cukrářské poklady nebude rozhodně nijak šidit, že bude vyrábět stoprocentní kvalitu. A je tomu skutečně tak. Výsledkem jeho snažení je fakt, že o jeho cukrovinky je obrovský zájem a lidi mu můžou utrhat ruce.

Vyhlášený je třeba Dlasků větrník – velký, nešizený a vysoce návykový. Následují věnečky, špičky, kremrole nebo kokosky – česká klasika v nejvyšší kvalitě. Také z jeho výroby pocházejí potraviny oceněné jako Regionální výrobek Českého Švýcarska. Jedná se o borůvkové řezy nebo dort tety Alenky. Vaše chuťové pohárky si můžete polaskat také něčím známým ze světa, jako je třeba americký pekanový pie, italské tiramisu nebo kanadský carrot cake. Protože je tady toho opravdu hodně, většina to řeší tak, že co nestačí skonzumovat tady, odnáší si to s sebou v krabici domů.

Sklárna AJETO

V Novém Boru a v Lindavě se zase můžete pokochat sklářskými skvosty z rukou sklářských místrů firmy AJETO. Ta dokonce získala titul Firma roku 2014.

Sklářskou výrobu v Lindavě si můžete prohlédnout, a to buď sami, nebo s průvodcem. Když dojdete až na ochoz hutě, budete mít pocit, že se díváte ze země do pekla. Pod vámi budou zářit sklářské pece a u nich šikovní skláři, v jejichž rukou budou foukáním a malováním vznikat úžasné perly. Po prohlídce se můžete občerstvit v sousední příjemné krčmě, kde si pod dohledem zkušených sklářů můžete vyzkoušet vyfouknout vlastní medaili, vázičku nebo půllitr. A hned vedle je dílna korálkářská, kde si budete moci vyzkoušet výrobu vlastního šperku.

Také okolí je krásné. Posedět můžete na moc příjemné terase a výhled budete mít na téměř kouzelný rybník s rákosím. Při procházce po břehu se vám pod nohama budou plést kachny a nutrie. A pokud se sem vydáte s dětmi, ani ty se tady nebudou nudit. Připraveno je tady pro ně hezké dětské hřiště, na kterém se určitě zabaví, když vy si budete chtít chvíli posedět.

Také v Novém Boru si budete moci celý provoz prohlédnout. A pokud na to budete mít málo času, můžete spojit například oběd s prohlídkou – restaurace má totiž celou stěnu ze skla a vy tak budete moci skláře pozorovat přímo při práci. Také místní muzeum skla se rozrostlo do dvou pater, takže k vidění je tady toho mnohem více.

Mýdlárna Rubens

Je to už spoustu let, kdy paní Hrachovcová našla na půdě svého penzionu zaprášený a zažloutlý sešit plný receptů na ruční výrobu mýdla. Začala zkoušet vařit mýdlo ve své kuchyni. Po nějaké době začaly u penzionu vznikat dílny, okolní zahrada se proměnila v bylinkový ráj.

A co že se tady vlastně dělá? Základem jsou skvělá bylinková mýdla, která nejen myjí a pění, ale také léčí. Vyzkoušet tady můžete koupel nohou v křemičitém písku, provedou vás tady celou výrobou a sami si budete moci vyzkoušet nějaké mýdlo ozdobit. Celá mýdlárna na vás bude působit relaxačně a odjíždět odsud budete jako nabyti novou energií.

Gastronomie

Ať už tento kraj navštívíte jako turista, který se ubytuje v kempu, nebo jako návštěvník, který si vybere pětihvězdičkový hotel, vždy se setkáte s vřelým přijetím. A stejně jako si můžete vybrat s řady možností ubytování, čeká tady na vás velký výběr vynikajících jídel.

Veškerá jídla tady připravovaná se vyznačují jednoduchostí doplněnou místními přísadami a obrovskou vášní, s jakou jsou připravované. Sami se o tom můžete přesvědčit. Budete překvapeni, jak vám například po dni stráveném na čerstvém vzduchu mezi překrásnými skalními stěnami bude chutnat vynikající místní svíčková a čerstvě načepované pivo.

Jedním z míst, kde se opravdu skvěle najíte, je například usedlost Na Stodolci v městě Chřibská. Dokladem může být i fakt, že tato restaurace byla zařazena na seznam výborných restaurací Maurer Grand restaurant. Velký důraz tady kladou na to, aby všechna připravená jídla byla čerstvá a převážně z místních kvalitních surovin od místních dodavatelů. Jídelníček se v průběhu roku mírně upravuje podle možností. Hitem tady jsou například vepřová žebra na pivu, hovězí líčka, pstruh, bio tatarák, krůtí prsa s angreštovou omáčkou nebo neobyčejně skvělé knedlíky s vajíčkem. Vaří z bio hovězího, používají bio mléko, králíci a kachny jsou také ze soukromých chovů. Myslí tady také na malé děti, pro které připravují neuvěřitelně výbornou krupicovou kaši. A všechno můžete zapít skvělým místním pivem – polotmavý Stodolecký Lišák, který si nikde jinde dát nemůžete. A sladkou tečkou na závěr mohou být třeba neodolatelné lívanečky.

Stodolec ale není jen velmi příjemná restaurace. Skvělé tady mají také ubytování, připraveny jsou tady především na rodiny s dětmi, neboť pro ně vybudovali velkorysý dětský koutek. Všude kolem usedlosti mohou děti pobýhat s řadou malých domácích zvířátek, mohou se tu také učit jezdit na koni.

Velmi příjemné posezení je také ve staré stodole, z níž byla vybudována moc příjemná kavárna. Na přípavu kávy tady kladou velký důraz a vypít si ji pak můžete také venku na čerstvém vzduchu. A to je pak opravdu zážitek nad zážitky. Nově tady také zřídili Regionální obchůdek, kde si můžete zakoupit některé místní speciality, například marmeládu, paštiku, sýry, uzeniny, med, kváskový chléb nebo třeba lahvového Lišáka či Kocoura.

Jsme si jisti, že pokud se tady zastavíte, budete velmi příjemně překvapeni, co všechno tady budete moci ochutnat. A možná se vám odtud ani nebude chtít. Spousta návštěvníků se sem velmi často opětovně vrací.

Dalším skvělým místem z hlediska kvality gastronomie je wellness hotel Ostrov. Kdykoli sem zavítáte, bude tady na vás čekat příjemné prostředí, kde si zákazníků opravdu váží a chtějí pro ně jen to nejlepší. Kuchyně je tady opravdu skvělá, důraz opět kladou na kvalitu surovin.

Vyhlášená je tady například pravá svíčková, 16 hodin tažená, ručně špikovaná, doplněná vynikajícím karlovarským knedlíkem. A nebo kuřecí vývar – tak skvělý a silný nemají jen tak někde. Vyhlášené je tady zejména maso a zelenina, obojí dušené pomalu a dlouho přes noc při nízkých teplotách (to je typické například pro Francouze). Skvělé jsou tady také omáčky, a to výhradně bezlepkové, mouku tady na zahušťování nepoužívají.

Co se týká nápojů, nabídnout vám tady mohou skvělý výběr vín, mnohé z nich odebírané přímo od vinařů tak, aby se výborně kombinovala s podávanými jídly. Nechte si doporučit, co si máte dát.

Prostě, cokoli si tady dáte, bude skvělé, lahodné, kvalitní, … jednoznačně gurmánský zážitek, na který budete dlouho vzpomínat.

Takže konec přemýšlení a vyražte objevovat Českosaské Švýcarsko. A nezapomeňte si kromě krásné procházky užít také trochu zaslouženého odpočinku a něčeho dobrého na zub. Přejeme všem moc krásný pobyt a dobrou chuť. 

>>Přehled penzionů České Švýcarsko<<

Doporučujeme navštívit

Vynikající 9.6 / 10
Penzion DaJa 530 Lipno

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist