Ubytování

Advent - předzvěst klidu a pohody

Advent - předzvěst klidu a pohody

Na přelomu listopadu a prosince každého roku se ve spoustě českých domácností objeví na stole adventní věnec se čtyřmi adventními svíčkami, a to bez ohledu na to, zda jsme věřící, či nikoli. Pak následují čtyři týdny, kdy se každou adventní neděli zapálí jedna svíčka a všichni vědí, že se blíží něco krásného, vánoční svátky.

Už naši předkové věděli, že adventní věnec má být kulatý jako slunce, symbolizuje všechny čtyři světové strany, má být vyroben ze slámy a pro příjemnou vůni opletem chvojím, svíčky by měly být fialové (fialová barva je barvou čekání, naděje, pokání a touhy) nebo čtyř barev (fialová, červená – barva lásky a míru, růžová – barva radosti a přátelství, bílá – barva štěstí a klidu) a zapalovat by se měly proti směru hodinových ručiček. Věděli také, že advent začíná s prvním paprskem slunce o první adventní neděli a končí s posledním slunečním svitem na Štědrý den. Tohle všechno už dnes mnozí z nás nevědí. A přece to nějak máme v sobě zakódované a děláme to tak nějak automaticky.

Adventní doba je časem adventních trhů, jarmarků, koncertů příjemné hudby, ochutnávání punče, grogu a svařeného vína, časem pečení a ochutnávání nejrůznějších dobrot a zejména pro děti časem těšení se na ježíška. Pojďte teď s námi navštívit několik míst naší vlasti a užít si převánoční adventní čas.

Advent v matičce Praze

Pražské Staroměstské náměstí je místem, o kterém se dá s klidným svědomím říct, že stmeluje lidi. Kdykoli u nás dojde k nějaké mimořádné události (až už pozitivní nebo negativní), je Staroměstské náměstí místem konání akcí. A ne jinak je tomu o adventu. Pro každou českou obec nebo město by bylo poctou darovat Praze vánoční strom pro Staromák. Protože když se tento strom rozsvítí stovkami svíček, každému je jasné, že advent skutečně začal.

Celé Staroměstské náměstí je obsazeno nejrůznějšími stánky a dílnami, které nabízejí vše, co je nějak spojeno s tímto časem – vánoční ozdoby, drobné dárkové předměty se zimní tématikou, svařené víno, punč, ovoce máčené v čokoládě, pečené kaštany, pečenou pražskou šunku a zejména děti ocení malý živý betlém se živými ovcemi, kozami a jinými zvířátky. Celý tento jarmark doprovází vystoupení nejrůznějších kejklířů a hudebních seskupení, snad ze všech koutů se line příjemná melodie nebo koledy. A řada z nás si nenechá ujít návštěvu tohoto místa přímo na Štědrý den, kdy se nad náměstím rozezní „Hej mistře, ...“.

Trh na Staroměstském náměstí doplňuje také menší trh odehrávající se ve spodní části náměstí Václavského, a tak se dá říct, že celé centrum naší metropole zahalila jedna velká předvánoční slavnost s její typickou atmosférou.

Toto ale nejsou jediná místa, ze kterých je cítit sváteční vánoční nálada. Nádherný vánoční trh můžete navštívit také například na náměstí Míru. I tady najdete vše, co je typické pro tento čas a z čeho na nás dýchají tradice, řemesla a příjemná nálada. Dalšími místy jsou například Vítězné náměstí v Dejvicích, Výstaviště v Holešovicích, náměstí Republiky u Obecního domu, Anděl a samozřejmě řada míst i v okrajových částech Prahy. A když si k tomuto všemu přidáte ještě celou řadu koncertů, představení, výstav, expozic a tvořivých dílen, můžete si advent v Praze užít velmi příjemně. Přijeďte se podívat a užít si to. www.praguewelcome.cz

Advent v hanácké Olomouci

O adventu je atmosféra hanácké metropole podobná té, kterou mnozí znáte i ze zahraničí, například z Vídně. Olomouc je sama o sobě překrásné historické město a v období adventu je to ještě více znásobeno. Celé Horní náměscí je zaplněno desítkami stánků, nazdobeno tisíci svíčkami a stále se tady něco děje. Největší ozdobou vánočních trhů je bezesporu vánoční stroj, na který jsou Oloumočané poprávu hrdi a chtěli by jej pojmenovat. Návrhy posílá každý, zejména však děti. Olomoučané totiž rozsvěcují Snílka, Stromovouse, Rolničku, Polárku, Radovánka nebo Jiskřičku, a ne jen vánoční strom.

Dalším důvodem, proč se vyplatí olomoucké trhy navštívit, je ochutnávka místního punče. Není to punč obyčejný, ale vyrobený dle původní norimberské receptury, je to tedy ten nejlepší. Porovnat ho tady můžete samozřejmě i s jinými punči, ale jistě budete souhlasit, že ten norimberský je nejlahodnější.

Celé vánoční trhy, to není je strom a punč, ale také živý betlém oblíbený zejména dětmi, různé koncerty a divadla, dílny, kováři, adventní zvyky nebo také veřejné klužiště.

A pokud si budete chtít na chvíli od adventních trhů odpočinout a načerpat klid a pohodu, vydejte se například do některého z místních chrámů nebo kostelů a pokochejte se vystavenými betlémy a jesličkami. Dapší podrobnosti o trzích v Olomouci naleznete na http://tourism.olomouc.eu.

Advent v jihočeském Krumlově

Také advent v jihočeském Krumlově stojí za to. Někteří si naumějí představit romantičtější kulisu adventu než krumlovský zámek spolu s nasvícenými a vyzdobenými uličkami, kdy se všechna světla odrážejí ve vltavské hladině.

Už od první adventní neděle je město nádherně vyzdobené, rozsvícené a zaplněné vánočními stánky a pódii pro představení. Ze všech koutů jsou slyšet koledy, koncerty nebo divadlo a na nejrůznějších místech můžeme pozorovat práci kovářů, řezbářů, malířů ozdob, pletařů i jiných tradičních řemeslníků. K tomu všemu pečivo, punč, vánočky a cukroví. Druhá adventní neděle je ve znamení čertů, protože městem chodí Mikuláš společně s andělem a čerty. Sledovat můžete příjezd Ježíškovy pošty, která naloží a odveze všechna dětská přání. Třetí neděle je vyhrazena sborovému zpěvu koled, zpívají všichni, kdo přijdou. A čtvrté neděli patří představení živého betlému, ve kterém můžeme sledovat příběh narození Krista. Poslední adventní den, tedy o Štědrém dnu se každoročně probouzejí krumlovští medvědi a čeká je bohatá nadílka nejrůznější dobrůtek.

Celkovou atmosféru adventu můžete ještě korunovat návštěvou Seidlova ateliéru, ve kterém jsou vystaveny fotografie zobrazující starý Krumlov nebo jízdou na voru po Vltavě. A celé adventní slavnosti trvají až do Tří králů. Více inforamcí o Krumlově naleznete zde.

Advent v Podkrkonoší

Podkrkonoší může být příklad toho, jak jinak může advent vypadat. Můžeme ho strávit například v tropickém pralese obklopeni vzácnými pestrobarevnými ptáky. A kde? Samozřejmě v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, která je tak jako všechna města vánočně vyzdobena a nasvícena. A i tady můžete pro své blízké vybrat hezké vánoční překvapení – například zážitkový program „ošetřovatelem v ZOO“ nebo „adopční listinu“ pro některého z tvorů zoologické zahrady.

Jedinečným zážitkem může být také návštěva pivovaru Tambor, kde můžete ochutnat pivní vánoční speciál, pokračovat můžete v městském muzeu na výstavě vánočních ozdob a završit svůj program můžete v galerii Pravěk Zdeňka Buriana.

Netradiční zpestřední adventu na vás čeká například v nedaleké Jilemnici, kde se odehrává jarmark s typickými sejkorami a horkou medovinou a čas doporučujeme strávit také v Krkonošském muzeu, kde vás seznámí s historií lyžování. A příjemná může být také návštěna místního pivovaru, kde už sice pivo nevaří, ale nabízejí tady tržnici nejrůznějších řemesel – dráteníky, košíkáře, šperkaře nebo řezbáře. Krkonošské muzeum můžete navštívit také v nedalekém Vrchlabí. Další zajímavé tipy naleznete na www.podkrkonosi.eu.

A. V. Penzion Praha leží v klidné vilové čtvrti s dobrým spojením do centra. Hostům je k dispozici osm pěkně zařízených dvou až tří-lůžkových pokojů.

Pension Rosa je nový pension v centru města Český Krumlov nabízí luxusního ubytování v dvou, tří a čtyřlůžkových pokojích. V nabídce je i bezbariérová varianta pokojů.

Penzion U Veterána nabízí luxusní ubytování v 7 apartmánech o celkové kapacitě 25 lůžek. Atmosféru penzionu dokresluje výrazně muzeum s unikátní sbírkou vozů Mercedes Benz a BMW

Penzion Nad Oboru neleznete ve stylově zrekonstruovaném statku z 19. století jen dvacet minut chůze od historického centra města Hradce Králové. Pokud pro své ubytování hledáte klid, soukromí a oceňujete stylová řešení, je pro vás náš penzion  Nad Oborou jasnou volbou.

Doporučujeme navštívit

Úžasné 10.0 / 10
Velmi dobré 8.0 / 10
Úžasné 10.0 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist