Ubytování

Slavnost svatého Martina

Slavnost svatého Martina

Zima v Česku může být zajímavá a příjemná také pro ty, kteří neholdují zimním sportům. Důvodem je fakt, že i v zimních měsících se stále něco děje, a to i mimo naše hory. S nevšedními zážitky se můžeme setkat na nejrůznějších místech naší vlasti. Ve všech krajích ožívají města, městečka i vesničky ukázkami lidových řemesel, zvyky a tradicemi. Díky nim máme možnost vrátit se mnohdy i o stovky let zpět a dovědět se tak něco o životě našich předků.

Ať už máme na mysli návštěvu předvánočně vyzdobeného náměstí spojenou s adventním trhem, ochutnávku masopustních dobrot, vyzdobený slavnostní stůl a na něm Martinská husa a mladé víno nebo procházku po zimním hradu. Z toho všeho na nás tak trochu stále dýchá minulost, které se nikdo z nás nebrání a kterou si takto stále připomínáme.

Slavnost svatého Martina

Jak asi všichni ví, svátek svatého Martina připadá na 11. listopadu a je spojen s pranostikou o Martinovi na bílém koni. Už v minulosti byl tento svátek spojen s celou řadou tradic a býval označován za svátek hojnosti. Asi proto tento svátek dodnes slavíme hojně, tedy pečenou martinskou husou na slavnostní tabuli spolu s mladým vínem.

Kdo byl svatý Martin

Martin se narodil roku 316, jeho otec byl pohanský římský důstojník. Byl násilím naverbován a jedné noci potkal promrzlého nahého žebráka. Mečem rozťal svůj plášť na dvě poloviny a jednu z nich žebrákovi podal. Druhého dne se mu zjevil Kristus oděný do poloviny jeho pláště. Na základě tohoto zážitku se dal Martin pokřtít, pak 10 let prožil jako poustevník, než se stal biskupem.

Jak vzniklo spojení „svatý Martin a husa“

Svatý Martin je patronem vojáků, koní, vinařů a hus. A proč je patronem právě hus? Vypráví o tom 2 příběhy. Podle prvního to byly právě husy, které Martina rušily svým kejháním při kázání, a tak za trest končí na pekáčích. Podle druhého se Martin před volbou biskupem schovával v husníku, ale husy ho svým kejháním vyzradily. Ať už to bylo jakkoli, bývala husa o svatém Martinu téměř celonárodní jídlo. A protože se k tradicím znovu hojně vracíme, není tomu dnes jinak. A mnohdy za chutnou a správně propečenou husou jezdíme i desítky kilometrů.

Spojení „husa a víno“

Existuje přísloví: „Radost Martina jest husa a džbán vína“. Den svatého Martina byl spojen s otevíráním a ochutnávkou nového vína. Ale hlavně představoval den, kdy začínala zima a znamenalo to tedy oslavu plodnosti uplynulého roku. Dnes už podstata tohoto zvyku ztratila svoji váhu a většina z nás ví jen to, že svatý Martin jezdí na bílém koni, že se peče husa a pije nové víno, ale i to stačí k tomu, abychom strávili příjemný den, nebo alespoň večer.

Za chutí a vůní i cestujeme

V Čechách se svatomartinská husa pekla na mnoha místech a dříve z toho nikdo žádnou velkou slavnost nedělal. Přelomový byl rok 2005, kdy se objevily snahy dostat do povědomí lidí opět termín „svatomartinská husa“ a „svatomartinské víno“. A vše bylo jinak. Dnes svatomartinské slavnosti pořádá celá řada měst a svatomartinskou hostinu nabízí každá třetí restaurace. A tak někteří z nás řeší, která restaurace má lépe propečenou husu a která lepší víno, kde vlastně tento svátek oslavíme. Pomůckou pro výběr té nejlepší restaurace mohou být například stránky www.ceske-hospudky.cz nebo zařazení restaurace do systému hodnocení Czech Specials – restaurace zaměřující se primárně na českou kuchyni. Dobře vybírat se opravdu vyplatí. A pokud nemáte zkušenosti, ptejte se, nechejte si poradit.

Svatomartinské víno a slavnosti

Jak budete asi všichni souhlasit, mladé víno ke svátku svatého Martina neoddělitelně patří. Víno je to lehké,  s menším obsahem alkoholu, zrálo totiž jen několik týdnů. Když spojíme husu, víno a nejrůznější zábavu, dostaneme svatomartinské slavnosti, které se na území Česka konají na mnoha místech. Nejvíce se jich samozřejmě odehrává na jižní Moravě, kde je víno nejvíce doma.

Příkladem jsou Valtice, kde jsou slavnosti spojeny s procházkou a prohlídkou historických vinných sklepů a hrát vám k tomu bude příjemná cimbálovka. Sklepy se otevřou také třeba ve Velkých Pavlovicích, opět hraje cimbálovka a atmosféru podtrhuje jarmark. Skutečného Martina na bílém koni můžete potkat v Hustopečích, tradiční krojovaný průvod se projde Kyjovem. A takto bychom s výčtem mohli pokračovat dál. Podobné slavnosti vína se konají v Bořeticích, Bzenci, Rakvicích a na mnoha dalších místech. Stačí si jen vybrat.

Slavnosti se ale konají i na druhém konci naší vlasti. Například v Poděbradech soutěží vinaři o titul „nejlepší martinské“ za doprovodu živé hudby nebo na zámku Loučeň, kde se odehrává putování  za ztraceným Martinem, kejklíři a mušketýry za doprovodu lampionů.

Ani Praze se svatomartinské slavnosti nevyhýbají. Kromě řady menší oslav máte možnost zúčastnit se dvou zajímavých akcí. První se koná na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde je farmářský trh doplněn o zajímavou podívanou nebo křest mladého vína. Druhá se odehrává ve vyhřívaném stanu na Letné, v prostorách Národního zemědělského muzea.

A když říkáme, že jsou slavnosti téměř všude, jsou samozřejmě i v Brně na hlavním náměstí. Zastoupeny jsou tady všechny oblasti pěstující a produkující víno a husu můžete ochutnat ve více než 20 restauracích.

Villa Daniela - nově zrekonstruovaný areál vinného sklepa poblíž Valtic s možností ubytování, ochutnávky vína i řízené degustace.

Penzion - restaurace U Halmů naleznete v Hustopečích, na hlavním silničním tahu E65 z Brna do Rakouska. Kromě ubytování penzion disponuje i vlastní restaurací.

Penzion Rondel naleznete v historické části Poděbrad. V suterénu je pro hosty připraveno balneo s vířivou vanou, fisnkou a infra saunou a soláriem.

Penzion U Zachů se nachází ve Vracově u Kyjova. Součástí penzionu je i vinný sklep, který můžete využít pro soukromou degustaci a romantiku u vína.

 

Doporučujeme navštívit

Úžasné 10.0 / 10
Velmi dobré 8.0 / 10
Úžasné 10.0 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist