Ubytování

České hrady a zámky – zimní pohádka

České hrady a zámky – zimní pohádka

Dříve jsme byli zvyklí, že v zimních měsících byla většina hradů a zámků pro návštěvníky uzavřena. Dnes je tomu již jinak a řada vstupních bran se nezavírá ani v zimě. Otevřených památek neustále přibývá a vnímají to jako příležitost, kdy mohou svým návštěvníkům předvést hrad nebo zámek tak trochu jinak.

Nejrůznější hrady a zámky u nás nabízejí pro své návštěvníky v zimních měsících netradiční akce a programy. Pořádají například zvláštní prohlídkové okruhy nebo zimní programy. I prohlídka hradu či zámku v zimních měsících má své kouzlo – za okny slyšíme hvízdat meluzínu, skleněné tabulky oken jsou pomalované mrazíkem a za nimi někde tušíme zámecký park přikrytý sněhovou pokrývkou, vnitřní prostory nejsou vytopeny a tak prohlídku doprovází hrnek teplého čaje, to všechno jsou zážitky, které si z léta pamatovat prostě nemůžete. A kam že se můžete v zimě vypravit? Možností je celá řada a my jsme pro vás ty nejzajímavější vybrali.

Pražský hrad
I když Prahu zasype sníh a mnohým by se mohlo zdát, že se díky zimě všechno na Pražském hradě uzavře, není tomu tak. Tak jako v létě, i v zimních měsících si budete moci projít Zlatou uličku s věží Daliborkou, Obrazárnu, Rožmberský palác, Baziliku sv. Jiří, Prašnou věž i výstavu Příběh Pražského hradu. A vejít můžete také do Katedrály Sv. Víta a prohlédnout si Svatovítský poklad – a dech se vám zatají stejně, jako byste tady byli například v létě. Jedinou výjimkou jsou zahrady, které pro vás v zimě zůstanou uzavřené. Tedy kromě zahrady na Baště. A zpřístupněny jsou také výstavní prostory, jako je Císařská konírna, Jízdárna a Tereziánské křídlo.  http://www.hrad.cz

Karlštejn

Také tento hrad v zimních měsících nabízí krásnou podívanou, a to nejen na samotný hrad, ale také na okolní zasněženou krajinu. Na hradě jsou většinou o víkendech zpřístupněny všechny prostory krále a císaře Karla IV., a to jak soukromé, tak i reprezentační. Na náměstí v obci pod hradem je každoročně pořádán Karlštejnský advent s vánoční atmosférou a na Štepána koledování. A kdo vyhledává kulturu, jistě ocení provedení Rybovy mše vánoční v úžasně akustickém Rytířském sále hradu. http://www.hradkarlstejn.cz

Hluboká nad Vltavou
Tomu, kdo má rád romantiku, jistě doporučíme nasvštívit zámek Hluboká. Pro zimní měsíce je připravena speciální zimní prohlídková trasa, která zahrnuje hlavně soukromá apartmá posledních několika majitelů panství – obývací pokoje, ložnice, jídelny, pracovny a salonky. Trošku jiná prohlídka zaručující hluboký zážitek na Hluboké.

Křivoklát

Královský a rytířský sál s expozicí malířství a sochařství, knihovna se svými 52 tisíci svazky knih, obrazárna, mučírna s mučícími nástroji, vězení, krásně zdobená hradní kaple, velká věž se sbírkami s loveckou tématikou a krásným výhledem, věž Huderka s černou kuchyní, to všechno a ještě mnohem víc je pro vás připraveno v zimních měsících na hradě Křivoklát. A svou romantiku zajisté má také procházka okolím hradu.

Lešná

I v zimních měsících je zpřístupněn krásný anglický park, který obklopuje zámek Lešná nedaleko Zlína. Procházku můžete doplnit také o prohlídku dvou stálých expozic – můžete projít historickými pokoji s původním zařízením (což není vždy obvyklé) a ve druhé se můžete seznámit s možnostmi využití dřeva v interiérech historických objektů, jeho zdobením i s tím, jak dřevo vzniká a roste.

Loket

Goticko-románský hrad Loket se tyčí nad řekou Ohří v oblasti Slavkovského lesa. V zimním období se nám hrad může zdát trošku obyčejný, jednoduchý. Díky tomu ale možná lépe vynikne krásná výstava porcelánu vyrobená blízkými továrnami, které dnes už neexitují. Otevřené jsou i expozice o navrácených původních loketských sbírkách včetně originálu části loketského meteoritu. Zajímavá je také zbrojnice nebo výstava na téma útrpného práva s pohyblivými figurami v životní velikosti. A vánoční atmosféru doprovodí vánoční trhy s ukázkami lidových řemesel a zvyků, jarmark, řada hudebních či divadelních představení nebo expozice betlémů.

Sychrov

I novogotický zámek Sychrov se vyplatí navštívit v zimních měsících. Díky autentičnosti si tady uděláme reálnou představu o tom, jak žila ve 2. polovině 19. století na venkovském sídle bohatší šlechtická rodina. Interiéry byly podle dochovaných historických pramenů velmi vkusně  a citlivě rekonstruovány. Nahlédnout můžete například do místní kaple, zavítat můžete také do apartmá královského nebo kněžského, prohlédnout si můžete pracovnu, lovecký pokoj, knihovnu, kuchyni, kulečníkový sál, nebo také galerii či muzeum. A k tomu všemu bohaté vánoční trhy a Štěpánský koncert.

Rožmberk nad Vltavou

Když se řekne hrad Rožmberk nad Vltavou, většinou se nám vybaví pohled na hrad vypínající se na skále od řeky Vltavy, který odpovídá pohledu vodáků při sjíždění vody. V zimě tady vodáky nepotkáte, ale hrad na své romantičnosti neztratí. A prohlédnout si můžete všechno to, co v letní sezóně – nákladně zrekonstruované soukromé pokoje rodiny Jana Jindřicha Buquoye vč. jídelny, pracovny a herny, buquoyské sbírky, Křižáckou galerii nebo Rytířský sál se zbrojnicí. A pokud to počasí dovolí, můžete se vydat i na Anglickou věž.

Klášterec nad Ohří

V zimních měsících se pohled na toto barokní sídlo mnohým může zdá ještě pohádkovější, než v létě. Zasněžené okolní krajině totiž krásně kontrastuje sytě červená fasáda. A i tady je pro vás připraven program. Chloubou je zdejší expozice porcelánu ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a expozice porcelánu evropského i světového. Za shlédnutí stojí také výstava loutek nebo výstava drahých kamenů, za prohlídku thunovská hrobka nebo Brokoffovy sochy. A i procházka zimním parkem a pozorování labutí na Ohři působí pohádkově. http://www.zamek-klasterec.cz

Dobříš

V případě tohoto zámku se jedná o velmi půvabnou rokokovou stavbu, která za socialismu sloužila jako domov pro spisovatele. Poté byl vrácen do rukou původním majitelům (rod Colloredo- Mannsfeldů) a s výjimkou francouzské zahrady je přístupný také v zimě. Návštěva vnitřních prostor zámku ale stojí za to. Vidět tady můžete 11 dámských nebo pánských salonků ve stylu rokoka a klasicismu, reprezentační sály nebo spisovatelský pokoj. Za shlédnutí také stojí výstava Dobříšské přízraky nebo galerie výtvarného umění. A o adventu se ve vánočně vyzdobených prostorách zámku konají nejrůznější koncerty a výstava betlémů. www.zamekdobris.cz

Cheb
I když se jedná o jednoduchou gotickou stavbu, působí Chebský hrad romanticky. V zimním období nabízí zachovanou patrovou hradní kapli svatého Martina, Erharda a Uršuly, dále pak torzo bývalého paláce a také Černou věž, alchymistickou dílnu nebo expozici kamnářství. http://www.hrad-cheb.cz

Mělník
Mělnický Lobkowický zámek svým návštěvníkům v zimě nabízí individuální nebo organizované  prohlídky pro skupiny. Prohlédnout si můžete Velký sál s bohatou sbírkou map všech evropských měst 17. století (podobnou vlastní už jen švédský král) nebo Kapli svaté Ludmily, obrazárnu, Rytířský sál, dětský pokoj, pracovnu nebo jídelnu. Příjemným završením návštěvy může být ochutnávka lobkovických vín. http://www.lobkowicz-melnik.cz

DĚČÍN
Děčínský zámek se nachází na skalním ostrohu nad korytem řeky Labe. Po řadu desetiletí byl drancován různými armádami, před převratem byl lazaretem sovětské armády. Od devadesátých let se začíná opět probouzet ke svému životu a dnes patří mezi nejdůležitější objekty severních Čech. Díky své poloze je v zimě nádherný. Vychutnat si můžete okruhy Návštěva u knížete Thuna, Barokní perly zámku vč. konírny, Zlatá léta děčínského zámku nebo i Růžovou zahrada pokrytou sněhem. A v předvánoční čas se tady pravidelně pořádají adventní trhy, koncerty a pohádková odpoledne. http://www.zamekdecin.cz

Takže neseďte doma ani v zimě a vyražte se kochat zimními památkami. Přesvědčíte se, že i v tomto čase Vám mají památky co nabídnout. Takže hurá na výlet.

Tipy na penziony poblíž hradů:

Penzion Hájovna u Dubu  nejdete na malebné samotě pod hradem Karlštejn. Penzion byl vybudován z 200 let starého objektu bývalé hájovny. 

Hotel Milan Vopička se nachází přímo pod zámkem Hluboká nad Vltavou, v jižních Čechách. Hotel a okolí nabízí široké spektrum sportovního vyžití.

Hotel a Restaurace Dvůr Míče naleznete uprostřed polí a lesů asi 5 km od hradu Křivoklát.

Penzion Rybářská Bašta v obci Rožmberk nad Vltavou (jen asi 400 m od známého hradu) mabízí příjemné prostředí u Vltavy, kde můžete relaxovat a odpočívat, aniž by Vás obtěžoval hluk civilizace.

Penzion U Vlčků nabízí moderně vybavené pokoje kousek od hradu Cheb se snídaní v ceně.

Doporučujeme navštívit

Úžasné 10.0 / 10
Úžasné 10.0 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist