Ubytování

Outdoor specialisté radí jak správně sbalit batoh

Outdoor specialisté radí jak správně sbalit batoh

Každý má svůj specifický styl, každému vyhovuje něco jiného. Ale co vyhovuje našemu tělu? Je vůbec nějaký správný postup při balení batohu?

Snad každý, kdo si u nás někdy nechal poradit s výběrem batohu, byl zaskočen tím, jaká je to „alchymie“. Věda ale není jen jeho výběr nýbrž i správné užívání.

Batoh se vždy kupuje podle druhu aktivit, které s ním chcete vykonávat. A dá se říci, že stejné je to i se správným balením. Výrazně se tak liší balení pro aktivní pohyb v přírodě od toho pro technické lezení.

Správnému výběru batohu se ale budeme věnovat někdy příště, stejně jako jeho řádnému nastavení a seřízení. Teď se pojďme podívat na to, jak správně batoh naložit.

I když máme všichni svůj oblíbený systém balení batohu, existuje několik pravidel, jak správně rozložit váhu nákladu. Asi každý, kdo se v přírodě nebo na cestách pohybuje, někdy slyšel o tom, že těžké věci je třeba balit nahoru hned pod víko batohu, jako jsou sportovní ponožky, pláštěnka, nebo třeba svačina. To se však ve světle nových vědeckých výzkumů nejeví tak univerzální radou, jak by se mohlo zdát. Jak jsem totiž již v úvodu zmínil, plnění batohu je odvislé především od aktivity, kterou s ním chcete podniknout. V této souvislosti se dá mluvit o třech základních kategoriích.

  • technické zdolávání terénů (horolezectví)
  • pobyt v přírodě (túry)
  • aktivní pohyb v přírodě (běh, cyklistika, běžky)

Celý článek o balení batohů si můžete přečíst tadyhttp://www.4camping.cz/clanky/poradna/jak-spravne-sbalit-batoh/

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist