Ubytování

Masopust – karneval masek na sněhu

Masopust – karneval masek na sněhu

Masopustní slavnost je jedna z nejstarších slavností vůbec a do Čech a na Moravu se opět postupně vrací. Částečně k tomu mohla přispět i skutečnost, kdy jedinečné masopustní masky a dodržování tradic a obyčejů na Hlinecku byly zapsány na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Český masopust je zvyk jedinečný a jistě by byla škoda, kdybychom se k těmto zvykům vraceli jen na Hlinecku. Ještě před asi 20 lety to vypadalo, že pořádání masopustu bude výjimečnou záležitostí a kdo se jej bude chtít zúčastnit, bude za ním muset jezdit. Ale nyní to vypadá, že opět hojně ožívá a zní na venkově i ve městech. Buďme za to rádi a veselme se.

A kdy je vlastně období masopustu? Je odvozeno od velikonoc, kterým předchází a mezi tím je 40-denní půst. Všechny rituály masopustu, průvody, hry, písně, koledy a jiné zpěvy, to všechno mělo za cíl vyprosit si co nejlepší úrodu, aby i ve stejnou dobu za rok byl důvod k radosti a dobré náladě.
Masek a kostýmů je nekonečně mnoho a přece existuje několik, které se vyskytují na všech místech.  Jsou buď lidské nebo zvířecí a jestli řekneme maska nebo kostým, máme na mysli převlek od hlavy až po paty. Masky a kostýmy chodí v průvodech, které mají svá pravidla, zpívají se koledy, pohřbívá se basa, jí se hlavně maso a sladkosti – na žádné správně masopustní veselici by neměly chybět masopustní klobása a koblihy.

Jak vypadá masopustní den

Abychom všichni věděli, co vlastně dnešní masopust znamená, co nás tento den čeká a co všechno můžete zažít, stručně si den masopustu přibližme: Vyráží se brzy ráno a masky jsou seřazeny tak, jak tomu bylo v minulosti. První povinností průvodumaska, který pochoduje za zvuků hudby, je starostu požádat o povolení obchůzky. To zajišťuje strakatá Laufra. Jakmile povolení získají, pokračují dál. Aby se vydařila úroda, u domů vyvádějí Turci a čekají od majitelů domů na příspěvky na večerní veselici, Rasové se snaží prodat kobylu, Slaměný se snaží povalit ženy do sněhu, aby byly zdravé a plodné a Kominíci každého kolemjdoucího označují sazemi. A pokud jde o žerty a šprýmy, nejsou žádná omezení, masky ten den mohou cokoli. Na závěr průvodu Ras přečte kšaft plný narážek na konkrétní vesnici a její lidi a popraví Kobylu. Jakmile ale ta dostane napít alkoholu, opět oživne. Průvod končí, ale všichni se opět sejdou na večerní slavnosti spojené s tancovačkou.

Zdroj fotografie: www.hlinsko.cz

Hlinecko – jedinečnost masopustu

Až ke kořenům masopustního reje se dostanete na Hlinecku. Nejlepší je začít návštěvu na Veselém kopci nebo v Hlineckém Betlému – ve skanzenu, kde se v období masopustu koná řada veselých i poučných akcí. Samozřejmostí je masopustní průvod rozličných masek a kejkle všecho druhu. V Hlineckém Betlému je navíc stálá výstava masopustních masek, kde se pro svůj kostým můžeme inspirovat. Shlédnout tady můžete také film, který byl odeslán spolu se žádostí do UNESCO.

Pokud máte raději průvod procházející skutečnou vesnicí, kde skutečně žijí lidé, navštivte například Hamry, Blatno, Vortovou nebo Studnici.

Jiný kraj, podobné tradice

Za masopustním průvodem již dnes nemusíte jezdit příliš daleko, konají se ve všech koutech naší vlasti. Tak například v Českém Krumlově oslavili masopust již po osmé. Průvod masek, který procházel centrem města, doprovázeli nejrůznější muzikanti, divadelníci, kejklíři, žongléři a komedianti.

Svou tradici si masopustní slavnost udržuje také na jižní Moravě. Například v Hustopečích je masopust spojen s moravskou zabíjačkou. Všichni se zahřívají horkou „prdelačkou“a zapíjí to místním vínem, a to včetně Medvědáře s Medvědářkou nebo Krakonoše. Masky tady vznikají dle fantazie, žádné meze se nekladou. Průvod se vydává na pochod, masky se druží a do kroku jim hraje například country kapela. Dovoleno je všechno, hlavně že se bavíme.

A co na to naše hory? Masopust se slaví třeba i na Šumavě, nejvíce v okolí Kašperských hor a Vimperka. Z kostýmů je tady nejčastější Vostřížka, Kobyla, Kominík, Myslivec, Čáp, Doktor a samozřejmě Policista. A co se týká našeho hlavního města, dorazil masopust i sem. Koná se na mnoha místech a další každoročně přibývají. I tady můžeme vidět průvody masek a jejich rejdění, i tady můžeme slyšet zvuky bubnů a veselé melodie a zpěv. Ať už pojedete kdekoli a uvidíte rozverný průvod masek, budete už dobře vědět, co se děje. A určitě se na chvíli zastavte a zaposlouchejte.

Tipy na penziony u obcí s vyhlášenými průvody:

Penzion Holetín naleznete nedaleko Hlinska Čechách na okraji obce Holetín. 

Penzion Zlatá Stezka  naleznete v centrální části Národního parku Šumava v obci Modrava. 

Penzion U MATESA je romantický penzion v  historickém centru Českého Krumlova, hned na břehu řeky Vltavy

Doporučujeme navštívit

Vynikající 9.6 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist